Tags
- 4-Stjerners middag
- Ansjos
- Appetittvekker
- Asiatisk
- Aubergine
- Biscotti
- Blomkål
- Blåskjell
- Bog
- Burgund
- Bær
- Chablis
- Chorizopølse
- Comfortfood
- Dagenderpå
- Dessert
- Dryrub
- Egg
- Eplekake
- Epler
- Familiekokeboka
- Fisk
- Fiskeburger
- Fiskegryte
- Frikasse
- Frityr
- Gresskar
- Grill
- Gryterett
- Helgemat
- Hjemmelaget
- Holland
- Hverdag
- Hverdagsmat
- Høst
- Indisk
- Ingefær
- Italiensk
- Jordbær
- Kake
- Kalde sauser
- Kalv
- Kapers
- Kikerter
- Kjøtt
- Klippfisk
- Krabbe
- Kylling
- Laks
- Lam
Lammefrikasè
Noen ganger tenker man at alt var bedre i gamle dager. Ta kjøttgrytene, for eksempel: Hvordan kan egentlig noe noensinne bli så godt som en god gammeldags lammefrikassé? Enkelt er det også: Du trenger bare kjøtt, saus og god tid.
Kyllingbryst med bakt gresskar og chilivinaigrette
Det er etter hvert lettere å få tak i gresskar her til lands. Når du baker butternutgresskaret får det en nydelig, nøtteaktig, sødmefull smak som løftes med en sterk dressing, som i vinaigretten her. Prøv ellers bakt gresskar i pastaretter, salater eller kanskje som en digg mos til hverdagsmiddagen?
Kylling med sopprisotto
Sopprisotto er en av høstens favoritter her i huset. En rett som står fint på egne ben, men jubelen er enda høyere når den serveres med god kylling med sprøstekt skinn.
Potetvaffel
En rikere, fyldigere og salt vaffel med potet gir grunnlaget for en delikat og annerledes tilbehør til røkelaks, gravlaks, sild, kaviar og spekemat. Eller rett og slett som substitutt for brødskivene i matpakka.
Sukkerbrød
Klassisk sukkerbrød er uunnværlig til bløtkake, men danner grunnlaget for mange flere kaker enn det.
Filetere kveite
Flatfisk har i prinsippet samme teknikk på utbeining, selv om det er noen forskjeller på anatomi og form. Her er en innføring som viser prinsippet uansett flatfisk.
Syltede jalapeños
For mange essensiell til taco’n, men kan trekkes frem de fleste ganger du ønsker å gi maten et kick. Veldig lett å kjøpe ferdig i butikk, nesten like enkelt å lage selv.
Marinere Lammekoteletter
En god marinade må ha en kombinasjon av syre og olje for at smakene skal frigjøres og overføres til kjøttet som marineres. Sukker runder av smakene, men svir seg gjerne under steking så det styrer jeg helst unna, da blir også resultatet friskest og delikat.
Laksetartar med asiatisk vri
Den fete oppdrettslaksen passer smaksmessig godt inn med salte, friske og litt spicy smaker og er veldig lett å like. Sushi er et godt eksempel på det. Her er en smakfull og enkel variant som fungerer supert som små munnfuller, som aperitiff før maten.
Enkel nøttebunn med sjokolade
En superenkel sprø og seig nøttebunn som toppes med et tynt lag sjokolade. Perfekt crunch til det meste av desserter og rett og slett genial når du har eggehviter til overs.
Sheperd´s pie
En ekte shepherd´s pie lages alltid med kvernet lammekjøtt, da får den også mest karakter. Men i mangel på lam kan du også bruke kvernet storfekjøtt, men da heter retten Cottage Pie.
Vaniljesaus
Vaniljesaus kan jo brukes til nesten alt av desserter og en hjemmelaget vaniljesaus kan ikke sammenlignes med de du får kjøpt ferdig. Enkelt er det også og kan lages ferdig flere dager i forveien.
Smuldrepai
Enkleste vei til smuldrepai er kun å bruke mel, smør og sukker. Men med litt mer effort og litt flere ingredienser, får du flerfoldig tilbake.
Kålrotrösti
Rösti er en utrolig anvendelig potet som passer til det meste av kjøtt, men også fiskeretter. Med rett topping kan den også være stjerna i en rett for seg selv. Med litt kålrot i röstien blir den spesielt god til retter med lam og svin.
Biscotti
Biscotti kommer i mange varianter, med nøtter, sjokolade og tørket frukt. Noen er harde og kompakte og blir best når de dyppes i kaffe eller lokal Italiensk dessertvin - min favoritt er denne; sprø og porøs, luftig og smuldrete med et rikholdig innslag av nøtter og frukt og en forsiktig touch av sitrus og vanilje.
Rabarbra- og jordbærsuppe
Jordbær og rabarbra smaker aldeles nydelig sammen og har heldigvis sammenfallende vekstsesong, så de er lett å kombinere på vår og forsommeren. Har du høstet og frosset inn, er det ikke noe problem å lage denne suppen basert på frossen vare.
T-bone steak
Porterhouse, Bistecca eller T-Bone, kjært barn har mange navn. Uansett navn og opphav, er dette en trygg vei til et godt og saftig resultat. Husk at en T-Bone helst ikke skal være for tynn og puslete, rundt 5 cm er perfekt i min verden. Det betyr også at T-Bone skal spises av flere, alt mellom 2 og 4 personer, avhengig av meny, tilbehør og magemål.
Dampede blåskjell med røkt chili
Blåskjell er naturlig fast food, i tillegg er det svært allsidige og brukervennlige og kan matches med svært smaksrike ingredienser uten å miste egenkarakter. Chipotle er en av dem som fungerer utrolig godt.
Bolhinos med tomatsalsa
Klippfisk er en fantastisk råvare, som er så mye mer enn vår norske «Bacalao» Klippfiskkroketter, eller Bolinhos som de heter i Portugal, er muligens noe av det beste jeg vet.