Marengs
Sitter du igjen med rester av eggehviter? De kan man alltids benytte, for eksempel til en nøttebunn - som kan stekes i stor form, eller sprøytes ut til en enkel variant av makroner.
INGREDIENSER
160 g romtempererte eggehviter (deles i 2 boller a 80 g)
200 g sukker
80 ml vann
225 g malte mandler (malt i mandelmølle eller lignende)
225 gram melis
frøene fra 1 vaniljestang
FREMGANGSMÅTE
1
Forvarm ovnen til 135 grader, på over- og undervarme.
2
Vann og sukker haes i en kjele og settes på en plate på middels temperatur. La sukkeret løse seg opp mens du rører av og til.
3
Ha ene halvdelen av eggehvitene i en mikser, kok opp sukkervannet og kok til temperaturen når 113 grader, da starter du å piske eggehvitene på høy hastighet. Når sukkervannet når 115 grader, heller du denne i en tynn stråle over eggehvitene som pisker. Piskes på full tempo i 7-8 minutter, til bollen har kjølt seg ned.
4
Mens det pisker blander du mandler, melis og andre halvdel av eggehvitter. Bland godt sammen med en slikkepott.
5
Når marengsen er ferdig pisket, tar du av en skje som du vender inn i mandelmassen, så den får en lettere og løsere konsistens.
6
Løft så forsiktig inn resten av marengsen med en slikkepott.
7
Ha blandingen i en sprøytepose med en stor, rund tyll. Sprøyt ut på bakepapir eller en silikonmatte, bakes i ovn ca 15 minutter.