Syd-fransk Lammegryte
Lam, rødvin, timian, tomat og oliven; kjente smaker som gjerne kan varieres, for eksempel med appelsin…
INGREDIENSER
1,2 kg benfri lammelår i store biter (3x3 cm ca)
salt og nykvernet sort pepper
50 g hvete- eller speltmel
4 ss rapsolje
2-3 dl vann
4 sjalottløk, delt i to
4 fedd hvitløk, delt i to
2 ss tomatpuré
2 ss balsamico- eller rødvinseddik
2 dl rødvin
4 gulrøtter, i tykke skiver
3 små fennikel, delt i 4 kvarte
1 boks hermetiske tomater (400 ml)
15 g finhakket frisk timian
1 laurbærblad
1 boks hvite bønner
1 lite glass sorte oliven
1 appelsin
FREMGANGSMÅTE
1
Sett ovnen på 170 grader.
2
Rens og kutt alle grønnsakene. Tørk og krydre kjøttet med salt og pepper, vendes så med melet.
3
Brun av kjøttet i to omganger i stekepannen eller en jerngryte. Kok ut pannen med noe av vannet etter hver omgang og ta vare på sjyen.
4
Fres sjalottløk og hvitløk i gryta, ha i tomatpuré og bland godt. Legg kjøttet tilbake, hell over eddik og rødvin og la det koke inn til et par spiseskjeer væske. Legg i gulrøtter, fennikel, bønner, oliven, hermetiske tomater og urter. Klem over saften fra appelsinen og hell over stekesjyen fra kjøttet. Bland alt godt, kok opp før du legger lokk på gryta og setter den i ovn.
5
La gryta bake i ovn i ca 1,5- 2 time, uten at du rører, til kjøttet er mørt.
6
Server med ris, råstekte poteter eller godt brød og en salat.