Viltkraft
Det er helt vilt enkelt å koke kraft. Det tar litt tid, men den klarer seg helt fint på egenhånd mesteparten av tiden.
INGREDIENSER
1 kg viltbein og avskjær i små biter
1 løk
1 gulrot – skrelt
1 liten purre
¼ sellerirot – skrelt
100 gram steinsopp – evt 20 g tørket
1 laurbærblad
Friske urter (persille, timian)
Et par hele pepperkorn
Evt et par einebær
Vann så det dekker
FREMGANGSMÅTE
1
Beina brunes godt i ovn eller i panne til de er mørk gylne – mer farge betyr mer smak.
2
Ha beina over i en kjele, hell over kaldt vann så det dekker beina. Kok opp, pass på å skumme av urenheter som stiger til overflaten. Det er viktig for at kraften skal bli klar.
3
Grønnsakene tilsettes samme langpannen som beina og brunes så i ovnen til de er gylne.
4
Når beina har kokt opp, må det skummes mye. Ha så i grønnsakene, laurbær og urter. La kraften småputre/trekke i opptil 4 timer. Viktig at den ikke koker for livlig, da blir den også lett grå.
5
Sil og avkjøl. Reduser eventuelt inn til ønsket smak/konsentrasjon.