Tags
- 4-Stjerners middag
- Ansjos
- Appetittvekker
- Asiatisk
- Aubergine
- Biscotti
- Blomkål
- Blåskjell
- Bog
- Burgund
- Bær
- Chablis
- Chorizopølse
- Comfortfood
- Dagenderpå
- Dessert
- Dryrub
- Egg
- Eplekake
- Epler
- Familiekokeboka
- Fisk
- Fiskeburger
- Fiskegryte
- Frikasse
- Frityr
- Gresskar
- Grill
- Gryterett
- Helgemat
- Hjemmelaget
- Holland
- Hverdag
- Hverdagsmat
- Høst
- Indisk
- Ingefær
- Italiensk
- Jordbær
- Kake
- Kalde sauser
- Kalv
- Kapers
- Kikerter
- Kjøtt
- Klippfisk
- Krabbe
- Kylling
- Laks
- Lam
Pasta med villreker og tomat
Sjømat og tomat er basis i mange klassiske retter og fungerer nær sagt hver gang. Her er en enkel og rask variant med villreker og pasta, som allikevel gir deg smaken av fest i munnen.
Fylte salatblader med tandoorilaks og tacokjøtt
Hvordan få barna til å gnafse salatblader? Jo, bruk hjertesalaten omtrent som et tacoskjell – gjør dem til å “beholdere” for snacksy fingermat.
Bondeomelett med feta og potet
Dette er en enkel, men velsmakende middag som er rask å tilberede. Dessuten byr den på en gyllen mulighet til å bruke opp restene i kjøleskapet: grønnsaker, kjøtt eller fisk – det meste går i eggekaka.
Sommerruller
Sommerrullen er vårrullens sunne og friske fetter. Her rulles friske, gode råvarer inn i bløtlagt rispapir, og forblir friske fordi rullene aldri friteres, selv om fyllet noen ganger gjør det.
Potet- og purresuppe med røkt torsk og rogn
Dette er en variant av den klassiske franske suppen “vichyssoise”, som egentlig serveres kald. Her er den litt rustikke og enkle suppen av hverdagslig potet og purre løftet noen hakk med røkt fisk og rogn, som brått gir den et anstrøk av fest.
Hverdags-ramen med kylling
Den japanske nudelsuppa ramen har blitt en internasjonal hit de siste årene. Prinsippet i denne hverdagsvarianten er en enkel buljong som smaksettes med sitrongress, ingefær og litt chili (barn er ikke redd for smak!). Her er utgangspunktet rester av søndagskyllingen, med super kraft og rester av kjøttet.
Blinis med røkte reker og pepperrotkrem
Blinis er spesielt flott til kaviar, løyrom og lignende luksuriøse råvarer. Her er en oppskrift som fungerer til mye, også det å snobbe litt ned med herlige, røkte reker.
Tranchere kylling
En enkel innføring eller et slags kart og kompass til kyllingens anatomi og irrganger, som gjør oppdelingen enklere og langt mer oversiktlig.
Søtpotetsalat
En smaksrik og sødmefull potetsalat som balanserer fint med det friske og fyrrige. En lettere variant enn vår vanlige potetsalat som er selvskreven til grillmaten.
Smaksguide - Salt
For mange er salt den aller viktigste smaksforsterkeren. Heldigvis er den heller ikke noen vinfiende. Salt i normale former har sjelden noen negativ effekt på vin – snarere tvert imot etter min mening!
Smaksguide - Syre
Neste gang du spiser smakløs hurtigmat kan du bruke litt av tida du har spart på tenke over hvor viktig syre er for gleden ved det du smaker.
Smaksguide -Sødme
Hvilke regler gjelder når man skal matche vin til mat - og man tenker på sødme? Svarene finner du her.
Grønnsaksuppe med kjøttboller
Mange barn vil ikke spise grønnsaker, men en enkel, god grønnsaksuppe liker allikevel de fleste. Det skjer mye med grønnsakene når de koker seg møre i buljong. Sødmen trer frem, og smakene harmonerer fint i en umamirik væske som alle digger, både store og små.
Spicy entrecôte med limesmør
Godt marmorert entrecôte har både fettet og smaksrikheten til å håndtere mye smak. Her løftes smakene med en tex-mex inspirert dry rub og et friskt limesmør.
Skrei med glaserte gulrøtter og sandefjordsmør
Kokt eller trukket - torsk er en klassiker på norske bord. Når du trekker fisken, kan du gjerne smaksette kokevannet utover det vanlige saltet. På den måten får den delikate fisken tilført ønsket aroma som matcher humør, eller tilbehør og kan løfte opplevelsen til noe helt utenom det vanlige.
Hollandsk eplekake
Dette er eplekaken som har alt: en deilig, fet og smaksrik bunn med masse smør, rosiner, kanel, rom, aprikossyltetøy, smør, sitron og friske, syrlige epler. Du må legge litt tid i tilberedningen, men bevares – du vil bli belønnet med det som kanskje er verdens beste eplekake.
Ingefærsei med eple- og karrisaus
Et tips hvis man har barn som er skeptiske til fisk, er å lage tilbehør som smaker litt. Da «maskerer» du fiskesmaken for den skeptis- ke. Prøv denne bakte seien, for eksempel, med ordentlig smell til fisken fra ingefæren og en syrlig og søt karrirømmesaus til
Tomatisert fiskegryte med kikerter
Denne oppskriften syns jeg er et lite hverdagsfunn: en kjapp fiskegryte full av smak, som er sunn, mettende og næringsrik. Det høres vel ut som et bra tilbud?
Lammelår med sennepsjy og annapotet
Den klassiske lammesteika hører høsten til. Her er en enkel variant som gir deg saftig steik, og sausen lages i prinsippet under steika og jevnes med grønnsakene, som får bake med. Hvis du ikke kan beine ut og binde opp lammelåret, kjøp det ferdig beinet ut og bundet opp, eller be slakteren gjøre det.