Sommerruller
Sommerrullen er vårrullens sunne og friske fetter. Her rulles friske, gode råvarer inn i bløtlagt rispapir, og forblir friske fordi rullene aldri friteres, selv om fyllet noen ganger gjør det.
INGREDIENSER
(nok til 4 ruller - forrett til 4 personer)
4 store ark rispapir
100 g kokte vermicelli (tynne risnudler)
250 g håndpillede reker
4 staver agurk, nesten så lange som rispapirets bredde, innmaten fjernet
avokado – moden, 4 staver
litt mild og snill salat, f.eks. hjertesalat
ca. 20 store mynteblader
ca. 20 blader søt basilikum eller koriander
1/2 –1 rød chili, finhakket
2 cm ingefær i tynne strimler
ristede sesamfrø
4 ss shirachamajones
DIPPSAUS:
1/4 dl fiskesaus
1/4 dl limesaft
1 rød chili i tynne skiver
1 sitrongresstilk i tynne skiver
1 hvitløksfedd, knust
litt fersk koriander
SRIRACHAMAJONES:
1 dl majones
4 ss srirachasaus (sterk thailandsk chilisaus), eller etter smak
litt presset limesaft
litt havsalt
litt nykvernet sort pepper
ev. litt fiskesaus
FREMGANGSMÅTE
1
Bland alle ingrediensene til dippsausen og la den stå kjølig – helst natten over.
2
Sett over vann til nudlene og kok eller bløtlegg dem etter anvisning på pakken. Ofte skal de bare “skremmes” i kokende vann.
3
Bløtlegg ett og ett ark rispapir etter hvert som rullene lages. Det går raskt i lunkent vann. Løft arket ut av vannet, tørk lett av, og legg det på en ren fjøl.
4
Legg avkjølte vermicelli i en rett strek over rispapiret, legg reker, salat, grønnsaker og urter i midten, og la det være litt klaring på kantene – du trenger det når de skal rulles sammen og limes.
5
Legg en stripe srirachamajones tvers over salaten, midt på rullen, og dryss over chili, ingefær og sesamfrø. Ta tak i enden nærmest deg, og rull rullen tett sammen.
6
Sommerrullene bør ideelt sett lages like før gjestene kommer, eller når de setter seg til bordet. Eller så kan dere lage dem sammen ved bordet - det er utrolig hyggelig! Del rullene i to på skrå, og server med dippen. Lager du rullene mer enn 1 time i forveien, bør de oppbevares kjølig. Bør lages samme dag de skal spises.
Foto matrett: Sigurd Fandango
Foto drikketips: Ingvar Eriksson
Likte du denne retten? Den er fra boken “Vennemiddag” som du kan kjøpe i nettbutikken min her.