Sommerruller

Sommerrullen er vårrullens sunne og friske fetter. Her rulles friske, gode råvarer inn i bløtlagt rispapir, og forblir friske fordi rullene aldri friteres, selv om fyllet noen ganger gjør det.

Sommerruller_Ole Martin Alfsen_Vennemiddag.jpg

INGREDIENSER

(nok til 4 ruller - forrett til 4 personer)

4 store ark rispapir

100 g kokte vermicelli (tynne risnudler)

250 g håndpillede reker

4 staver agurk, nesten så lange som rispapirets bredde, innmaten fjernet

avokado – moden, 4 staver

litt mild og snill salat, f.eks. hjertesalat

ca. 20 store mynteblader

ca. 20 blader søt basilikum eller koriander

1/2 –1 rød chili, finhakket

2 cm ingefær i tynne strimler

ristede sesamfrø

4 ss shirachamajones

DIPPSAUS:

1/4 dl fiskesaus

1/4 dl limesaft

1 rød chili i tynne skiver

1 sitrongresstilk i tynne skiver

1 hvitløksfedd, knust

litt fersk koriander

SRIRACHAMAJONES:

1 dl majones

4 ss srirachasaus (sterk thailandsk chilisaus), eller etter smak

litt presset limesaft

litt havsalt

litt nykvernet sort pepper

ev. litt fiskesaus


FREMGANGSMÅTE

1

Bland alle ingrediensene til dippsausen og la den stå kjølig – helst natten over.

2

Sett over vann til nudlene og kok eller bløtlegg dem etter anvisning på pakken. Ofte skal de bare “skremmes” i kokende vann.

3

Bløtlegg ett og ett ark rispapir etter hvert som rullene lages. Det går raskt i lunkent vann. Løft arket ut av vannet, tørk lett av, og legg det på en ren fjøl.

4

Legg avkjølte vermicelli i en rett strek over rispapiret, legg reker, salat, grønnsaker og urter i midten, og la det være litt klaring på kantene – du trenger det når de skal rulles sammen og limes.

5

Legg en stripe srirachamajones tvers over salaten, midt på rullen, og dryss over chili, ingefær og sesamfrø. Ta tak i enden nærmest deg, og rull rullen tett sammen.

6

Sommerrullene bør ideelt sett lages like før gjestene kommer, eller når de setter seg til bordet. Eller så kan dere lage dem sammen ved bordet - det er utrolig hyggelig! Del rullene i to på skrå, og server med dippen. Lager du rullene mer enn 1 time i forveien, bør de oppbevares kjølig. Bør lages samme dag de skal spises.


Drikketips_Mer_Ole Martin Alfsen.jpg

Drikketips

Lys lager, hvete-øl eller lett og frisk hvit- eller rosévin.


Foto matrett: Sigurd Fandango

Foto drikketips: Ingvar Eriksson

Likte du denne retten? Den er fra boken “Vennemiddag” som du kan kjøpe i nettbutikken min her.

Forrige
Forrige

Bondeomelett med feta og potet

Neste
Neste

Potet- og purresuppe med røkt torsk og rogn