Bondeomelett med feta og potet

Dette er en enkel, men velsmakende middag som er rask å tilberede. Dessuten byr den på en gyllen mulighet til å bruke opp restene i kjøleskapet: grønnsaker, kjøtt eller fisk – det meste går i eggekaka.

Bondeomelett_Familiemiddag_Ole Martin Alfsen.jpg

INGREDIENSER

2 ss smør

4–6 kokte poteter

1 liten løk, grovhakket

1 liten brokkoli

10 egg

10 ss helmelk

salt og pepper

1 pk cherrytomater (200 g), delt i to

1 pk fetaost (150 g), delt i terningstore biter

2–3 ss bladpersille, finhakket

1/4 agurk i staver

1/2 salathode, revet for hånd

1 stor gulrot, revet på rivjern

1/4 rødkål, i strimler

rødvinseddik

olivenolje

salt og pepper


FREMGANGSMÅTE

1

Sett ovnen på 150 grader C.

2

Kok opp vann med litt salt i en liten kjele. Del brokkolien i små buketter og stilken i staver. Når vannet koker, skal den forvelles raskt. Ha brokkoli i vannet, legg lokk på og kok opp igjen. Sil av og la brokkolien avkjøles i kaldt vann. La den tørke på et rent kjøkkenhåndkle.

3

Varm opp en stor stekepanne med smør til det freser godt. Tilsett potet og løk og stek lyst gyllent. Ha brokkolien i panna.

4

Slå sammen egg med melk, salt og pepper. Hell eggeblandingen i panna og la det begynne å stivne, ca. 30 sekunder. Da dytter du det faste mot kantene med en slikkepott eller lignende. Egget vil på nytt begynne å sette seg, og etter nye 30–45 sekunder gjentar du prosessen. Når du har gjort dette 5–6 ganger, legger du tomater og fetaost på toppen av eggekaka og setter hele panna i forvarmet ovn i 4–15 minutter, avhengig av tykkelsen på panna, bredden osv. Etter litt prøving og feiling vet du hva som fungerer på kjøkkenet ditt. Konsistensen skal være fast og kremet, ikke tørr og hard med små lufthull. Da er den overstekt. Dryss over persille ved servering.

5

Mens eggekaka er i ovnen, lager du en enkel grønn salat med grove biter. Smak til med salt, pepper, rødvinseddik og olivenolje.


Kokketips

Har du ikke en stekepanne som rommer alt sammen, kan du bruke en ildfast form. Legg grønnsakene i formen og hell eggeblandingen over. Ha tomater og fetaost på toppen og bak i ovnen på 150 grader C. Dette tar imidlertid mye lengre tid. Sjekk jevnlig om eggekaka har satt seg.

Tips til barna

Er det ett og annet barna absolutt ikke liker, kan du alltids lage en del av kaka uten dette. Da får du tilpasset til kresne barn uten å måtte lage noe annet og uten at det blir mye styr rundt det.

Tips til voksne

Her i familien er det populært med litt sprøstekt bacon over ved servering. Det gjør at retten ikke lenger er vegetarisk, strengt tatt. Men om det er noen som absolutt trenger flesket sitt, kan det drysses over deler av eggekaka.

Gjenbruk

Her kan du variere i alle retninger, og det er en fin måte å kvitte seg med små rester av grønnsaker, kjøttpålegg og spekeskinke på, eller hva du måtte ha liggende. Potetene i omeletten kan selvfølgelig veldig gjerne være de kalde potetene fra gårsdagens middag. Har du små restebiter av ost, kan du rive dette over og gratinere.


Foto matrett: Sigurd Fandango

Likte du denne retten? Den er fra boken “Familiemiddag” som du kan kjøpe i nettbutikken min her.

Forrige
Forrige

Fylte salatblader med tandoorilaks og tacokjøtt

Neste
Neste

Sommerruller