Potet- og purresuppe med røkt torsk og rogn
Dette er en variant av den klassiske franske suppen “vichyssoise”, som egentlig serveres kald. Her er den litt rustikke og enkle suppen av hverdagslig potet og purre løftet noen hakk med røkt fisk og rogn, som brått gir den et anstrøk av fest.
INGREDIENSER
250 g renset purre (det hvite fra ca. 1 stor purre) i 1 cm tykke skiver
350 g skrelte mandelpoteter, delt i grove terninger
2 ss smør
1/2 ts frisk timian, hakket
1 laurbærblad
1 l lys usaltet kyllingkraft eller grønnsakskraft
2 dl H-melk
1 dl creme fraiche
salt og pepper
ev. litt extra virgin olivenolje
300 g røkt torsk – aller helst ryggfilet, skinn- og beinfri, delt i fire
4 ss extravergine olivenolje
1 boks avruga (sildekaviar – fås kjøpt hos fiskehandler) eller rogn
litt hakket gressløk eller vårløk
krutonger av 4 tykke skiver brød
Husk at mengde potet og purre i oppskriften er etter at de er skrelt og renset, så du må kjøpe mer enn gramvekten som er angitt..
FREMGANGSMÅTE
1
Vask purren grundig – det samler seg lett jord mellom lagene. Del den så i skiver.
2
Fres det hvite fra purren i smør i en kjele – det skal ikke bli brunt, bare litt mykt og blankt. Tilsett poteter, timian og laurbær, og hell over kraften. Kok opp, og la det hele småkoke i ca. 20 minutter til alt er mørt. Husk at størrelsen på potetbitene avgjør koketiden.
3
Når alt er mørt, tilsetter du melk og creme fraiche, kok så opp igjen. Fjern laurbærbladet før du kjører suppen jevn i blender. Smak til med salt og pepper. Sil den eventuelt før den skal varmes opp til servering.
4
Før servering må ovnen forvarmes til 175 grader. Del fisken i porsjonsstykker og legg den i et ildfast fat med en spiseskje extra virgin olivenolje på. Stek fisken til den flaker seg, i ca. 8 minutter, avhengig av tykkelsen på fiskestykkene. Kjernetemperaturen skal nærme seg 60 grader, da er den gjennomvarm, saftig og fast.
5
Øs opp den varme suppen i varme suppetallerkener, legg fisken i og dryss krutonger og gressløk rundt. Legg avrugaen oppå fisken helt til slutt.
6
Server gjerne med et dryss nykvernet pepper og litt extra virgin oliven olje i suppen når du anretter.
Forberedelse
Selve suppen kan kokes dagen i forveien, så den bare kan varmes opp ved servering – det gjør det enklere med tanke på tilbehøret, som krever litt presisjon rett før servering.
Tips 1
Det er veldig viktig å vente helt til slutt med å smake til med salt. Salt vil nemlig binde stivelsen i potetene og gi suppen en tykk og sleip konsistens. Det er også viktig å bruke god kraft, aller helst kokt selv, eller en god ferdigkjøpt variant – buljongterninger hører ikke festaftener til.
Foto matrett: Sigurd Fandango
Foto drikketips: Ingvar Eriksson
Likte du denne retten? Den er fra boken “Vennemiddag” som du kan kjøpe i nettbutikken min her.