Tomatisert fiskegryte med kikerter
Denne oppskriften syns jeg er et lite hverdagsfunn: en kjapp fiskegryte full av smak, som i tillegg er sunn, mettende og næringsrik. Det høres vel ut som et bra tilbud?
INGREDIENSER
1 boks kikerter
400 g potet – kuttet i terninger
1 løk – grovhakket
2 fedd hvitløk – hakket
1 lite glass mild ajvarsaus
1 boks hakket tomat
600 g steinbitfilet – i biter på ca. 2x3 cm 1 gul paprika – delt i strimler
150 g grønne bønner – delt i 3
3 stilker stangselleri – delt i skiver
salt og pepper
litt sitronsaft
2-3 ss extra virgin olivenolje
1 liten bunt fersk estragon – finhakket
FREMGANGSMÅTE
1
Kikertene has i en sil, skylles og får renne av seg. Kutt potetene i terninger, stek dem gylne i olje på høy temperatur. Mens de steker, skreller og kutter du løk og hvitløk, tilsett så dette når potetene er gylne og la løken bli blank.
2
Ha i kikerter, ajvar og tomat, bland sammen og kok opp. Kutt så paprika i strimler, snitt endene av bønnene og del i to eller tre. Legg grønnsakene i gryta og kok opp.
3
Når alt har kokt opp, legger du fisken i gryta. Press den litt ned i sau- sen, slik at bare toppen på fisken står over sausen. Legg lokk på og la fisken trekke med i 3–5 minutter, litt avhengig av størrelsen. Krydre og smak til.
Kokketips
Lag hele gryta ferdig dagen før, uten fisken. Kok den godt opp og legg i fisken noen minutter på slutten. Da har du en kjapp middag.
Variasjon
Et par spiseskjeer rømme, crème fraîche eller lignende vil gi gryta et rundere preg. Tilsett sammen med fisken og vend inn. Litt fennikelfrø og spisskummen vil også gi et flott løft. Tilsett en teskje av hver sammen med løken og hvitløken. Retten kan også gis mer fart med litt chili om du ønsker det. Får du ikke tak i ajvar, kan du erstatte det med mer paprika, aller helst grillet paprika som du flår og kjører til puré med stavmikser.
Rester
Varmes opp i gryta eller i mikro som lunsj dagen etter.
Foto: Sigurd Fandango