Hollandsk eplekake

Dette er eplekaken som har alt: en deilig, fet og smaksrik bunn med masse smør, rosiner, kanel, rom, aprikossyltetøy, smør, sitron og friske, syrlige epler. Du må legge litt tid i tilberedningen, men bevares – du vil bli belønnet med det som kanskje er verdens beste eplekake.

OMA_02496.jpg

INGREDIENSER

FYLL

1 kg Granny Smith-epler, skrelt, renset og skåret i grove terninger

saft av 1 sitron

70 g sukker (gjerne brunt)

2 ts malt kanel

50–100 g rosiner, bløtlagt 4 ss brun rom

DEIG

175 g romtemperert, usaltet smør 350 g hvetemel

2 ts bakepulver

1⁄2 ts natron

175 g sukker

1 stort egg

1⁄2 ts revet sitronskall

1 ss vann

litt salt

1–3 ss panko el. brødkrumme

70 g aprikossyltetøy 3 cl hvit rom


FREMGANGSMÅTE

1

Smør en 22 centimeters springform med kaldt smør og sett den kaldt.

2

Bland hakkede epler med de andre ingrediensene til fyllet, og la stå i romtemperatur mens du lager deigen. Vend om innimellom.

3

Pisk smøret luftig og hvitt, sikt inn hvetemel, natron og bakepulver, og bland godt. Tilsett egg, sitronskall, vann og sukker. Bland sammen med hendene, deigen skal være myk og lett å jobbe med. Er den for tørr, kan du tilsette mer vann. Når deigen er klar, legger du av ı/3 som skal brukes senere.

4

Rull resten av deigen til en ball som du legger i kakeformen. Klem den ut i den kalde, smurte formen, så jevnt som mulig. Deigen skal nå nesten helt opp til kanten på formen – ca. 4–5 centimeter.

5

Dryss bunnen med brødkrumme/panko – det vil suge til seg væske fra eplene slik at bunnen ikke blir så bløt under baking. Hell så i fyllet opp til kanten på formen.

6

Resten av deigen ruller du til tynne pølser som du legger i kryss over eplene. Sett kaken i forvarmet ovn, og stek på 185 grader i 40–50 minutter, til deigen er gyllen.

7

Like før kaken er ferdig i ovnen, koker du opp hvit rom og aprikos- syltetøy. Når kaken er ute, pensler du den med glasuren og kjøler den ned på rist.

8

Dryss eventuelt med melis og litt kanel og server med is eller pisket crème fraîche eller rømme.


Tips

Du kan piffe opp denne kaken ytterligere, om du har en notorisk hedonist på innsiden: Når eplene er lagt i formen, kan du legge skiver av god marsipan som et lokk over eplene før du legger på gitterlokket.

side 16-17.jpg

Drikketips

Søt vin fra Loire laget på druen chenin blanc er for meg noe av det beste man kan drikke til eplekake, fordi druen gir veldig søte viner, men allikevel har en formidabelt flott syrestruktur som gjør at den aldri blir slapp eller kjedelig. Går du for marsipan i kaken, kan en tokaji fungere utmerket.


Foto matrett: Sigurd Fandango

Foto drikketips: Ingvar Eriksson

Likte du denne retten? Den er fra boken “Vennemiddag” som du kan kjøpe i nettbutikken min her.

Forrige
Forrige

Skrei med glaserte gulrøtter og sandefjordsmør

Neste
Neste

Ingefærsei med eple- og karrisaus