Pasta med villreker og tomat
Sjømat og tomat er basis i mange klassiske retter og fungerer nær sagt hver gang. Her er en enkel og rask variant med villreker og pasta, som allikevel gir deg smaken av fest i munnen.
INGREDIENSER
400 g linguine
250 g argentinske villreker (renset)
3-4 ss rapsolje
1 sjalottløk – finhakket
3 fedd hvitløk – knust/grovhakket
250 g gode, ferske, modne tomater
1 ts salt
nykvernet sort pepper
1⁄2 ts sukker
ev. litt chiliflak (gjerne aleppo eller espalette)
3-4 ss extra virgin olivenolje
litt bladpersille, eller gressløk – finhakket
FREMGANGSMÅTE
1
Sett over vann til pasta med en gang. Husk rikelig med vann og salt for best mulig kokeresultat. Kok pastaen mens du gjør ferdig sausen og prøv å time det slik at pastaen er ferdig når rekene er det.
2
Varm opp en stor stekepanne på full varme. Tørk rekene, krydre med salt og pepper. Jeg liker å steke rekene mine hele, men vil du drøye det litt og få mindre biter, kan du fint dele opp i mindre biter. Ha olje i panna og stek rekene raskt så de tar litt farge på hver side, men fremdeles er rå i kjernen. Stek gjerne i etpar omganger, slik at d opprettholder god temperatur hele veien.
Legg rekene over på en tallerken etter hvert som de er ferdige. Ikke vask panna når du er ferdig, den skal brukes videre til sausen.
3
Skru ned for varmen og Ia den samme stekepanna kjøle seg litt ned før du har i litt ekstra olje, så løk og hvitløk. Fres løken blank uten at den tar farge og ha i tomat, salt og sukker. Kok opp og la småkoke i 5 minutter, gjerne under lokk. Tilsett pepper og eventuelt litt chiliflak. La koke et par minutter til.
4
Kok opp sausen, ha i rekene og la de trekke så de blir gjennomvarme, ca 2 minutter. Nå er det ideelt om pastaen er ferdig. Sil av vannet av pastaen og la den dampe i 30 sekunder.
5
Ha pastaen i stekepanna med sausen eller omvendt. vend forsiktig sammen, ha i god olivenolje evt litt sitron og dryss over finhakket bladpersille/gressløk. Jeg liker også godt å drysse litt tørket chili over retten, evt litt god hjemmelaget chiliolje.
Foto drikketips: Ingvar Eriksson