Løksaus

En brun, intens, sødmefull og umamirik løksaus, fortrinnsvis til vilt. Ganske annerledes og mer feststemt enn løksausen som tradisjonelt serveres til ferskt kjøtt. Selv om det her brukes viltkraft, er det en saus som også kler det meste av lyst kjøtt – både fersk, røkt og lettsaltet. 

INGREDIENSER

2 løk

4 ss smør 

40 g tørket steinsopp

1 dl sherryeddik 

3 dl fløte

2 dl god viltkraft, innkokt 

2 ss finhakket gressløk

salt og pepper


FREMGANGSMÅTE

1:

Hell kokende vann så det dekker steinsoppen, la ligge i bløt 20 minutter før den skal brukes.

2:

Skrell og del løken i tynne båter, stek langsomt i smør til den er gyllen og faller sammen.

3:

Ha i eddiken og reduser til halvparten.

4:

Steinsoppen løftes ut av vannet og kuttes i tynne strimler, ha steinsopp, fløte og kraft i kjelen med løken. Kok opp og la småkoke til fløten tykner.

5:

Ha i gressløk, smak til med salt og pepper helt til slutt.


VARIASJON

Bytt ut viltkraft med kyllingkraft og sausen er perfekt til det meste av kjøttretter. Også nydelig til pannestekt smaksrik hvit fisk, om du ønsker å servere rødvin til. 


KOKKETIPS

Kan lages flere dager i forveien og tåler fint å fryses. Rester av sausen kan brukes som pastasaus med f.eks. kylling. 

Forrige
Forrige

Spicy entrecôte med limesmør

Neste
Neste

Skrei med glaserte gulrøtter og sandefjordsmør