Tags
- 4-Stjerners middag
- Ansjos
- Appetittvekker
- Asiatisk
- Aubergine
- Biscotti
- Blomkål
- Blåskjell
- Bog
- Burgund
- Bær
- Chablis
- Chorizopølse
- Comfortfood
- Dagenderpå
- Dessert
- Dryrub
- Egg
- Eplekake
- Epler
- Familiekokeboka
- Fast food
- Fisk
- Fiskeburger
- Fiskegryte
- Frikasse
- Frityr
- Frukt
- Gresskar
- Grill
- Gryterett
- Helgemat
- Hjemmelaget
- Holland
- Hverdag
- Hverdagsmat
- Høst
- Indisk
- Ingefær
- Italiensk
- Jordbær
- Kake
- Kalde sauser
- Kalv
- Kapers
- Kaviar
- Kikerter
- Kjeks
- Kjøtt
- Klippfisk
Søtpotetsalat
En smaksrik og sødmefull potetsalat som balanserer fint med det friske og fyrrige. En lettere variant enn vår vanlige potetsalat som er selvskreven til grillmaten.
Smaksguide - Salt
For mange er salt den aller viktigste smaksforsterkeren. Heldigvis er den heller ikke noen vinfiende. Salt i normale former har sjelden noen negativ effekt på vin – snarere tvert imot etter min mening!
Smaksguide - Syre
Neste gang du spiser smakløs hurtigmat kan du bruke litt av tida du har spart på tenke over hvor viktig syre er for gleden ved det du smaker.
Smaksguide -Sødme
Hvilke regler gjelder når man skal matche vin til mat - og man tenker på sødme? Svarene finner du her.
Grønnsaksuppe med kjøttboller
Mange barn vil ikke spise grønnsaker, men en enkel, god grønnsaksuppe liker allikevel de fleste. Det skjer mye med grønnsakene når de koker seg møre i buljong. Sødmen trer frem, og smakene harmonerer fint i en umamirik væske som alle digger, både store og små.
Spicy entrecôte med limesmør
Godt marmorert entrecôte har både fettet og smaksrikheten til å håndtere mye smak. Her løftes smakene med en tex-mex inspirert dry rub og et friskt limesmør.
Skrei med glaserte gulrøtter og sandefjordsmør
Kokt eller trukket - torsk er en klassiker på norske bord. Når du trekker fisken, kan du gjerne smaksette kokevannet utover det vanlige saltet. På den måten får den delikate fisken tilført ønsket aroma som matcher humør, eller tilbehør og kan løfte opplevelsen til noe helt utenom det vanlige.
Hollandsk eplekake
Dette er eplekaken som har alt: en deilig, fet og smaksrik bunn med masse smør, rosiner, kanel, rom, aprikossyltetøy, smør, sitron og friske, syrlige epler. Du må legge litt tid i tilberedningen, men bevares – du vil bli belønnet med det som kanskje er verdens beste eplekake.
Ingefærsei med eple- og karrisaus
Et tips hvis man har barn som er skeptiske til fisk, er å lage tilbehør som smaker litt. Da «maskerer» du fiskesmaken for den skeptis- ke. Prøv denne bakte seien, for eksempel, med ordentlig smell til fisken fra ingefæren og en syrlig og søt karrirømmesaus til
Tomatisert fiskegryte med kikerter
Denne oppskriften syns jeg er et lite hverdagsfunn: en kjapp fiskegryte full av smak, som er sunn, mettende og næringsrik. Det høres vel ut som et bra tilbud?
Lammelår med sennepsjy og annapotet
Den klassiske lammesteika hører høsten til. Her er en enkel variant som gir deg saftig steik, og sausen lages i prinsippet under steika og jevnes med grønnsakene, som får bake med. Hvis du ikke kan beine ut og binde opp lammelåret, kjøp det ferdig beinet ut og bundet opp, eller be slakteren gjøre det.
Indisk lam med spinat
En av mine definitive favoritter. Du kan gjøre den rustikk og røff med grytekjøtt med bein, eller forfinet med lammelår i grove biter. Det blir rimeligere, mer fett og mer smak med bein, mens det mørere lårkjøttet blir mildere og magrere, og koketiden nesten bare det halve.
Hjemmelaget fiskeburger med Gribiche
Å lage burger eller fiskekaker selv er ikke det aller enkleste du kan ta deg til på kjøkkenet – men det er likevel ganske sikkert enklere enn du tror. Og det er veldig godt! Gribiche er alle remuladers mor og må prøves.
Lammefrikassé
Noen ganger tenker man at alt var bedre i gamle dager. Ta kjøttgrytene, for eksempel: Hvordan kan egentlig noe noensinne bli så godt som en god gammeldags lammefrikassé? Enkelt er det også: Du trenger bare kjøtt, saus og god tid.
Stekt lysing med stekte auberginer
Aubergine får en deilig, søtlig og aromatisk smak når den stekes, noe som passer kjempegodt til stekt fisk, for eksempel den litt robuste lysingen.
Langtidsstekt bog (pulled leg)
Oppskriften her krever mye tid, men minimalt med jobb, og sluttresultatet blir så bra at familien vil elske deg lenge etterpå.