Hjemmelaget fiskeburger med Gribiche
Å lage burger eller fiskekaker selv er ikke det aller enkleste du kan ta deg til på kjøkkenet, men det er likevel ganske sikkert enklere enn du tror. Og det er veldig godt! Gribiche er alle remuladers mor og må prøves.
INGREDIENSER
BURGER
400 g laksefilet
400 g fersk torskefilet, eller annen hvit, velsmakende fisk
15 g salt
litt hvit pepper og ev. muskat
1 eggehvite
1–2 dl melk
10–15 g potetmel
gressløk
FENNIKELRÅKOST
1⁄2 fennikel – i tynne strimler/revet
1 gulrot – i tynne strimler/revet
1⁄2 bunt reddiker – i tynne skiver/revet 2 ss kaldpresset oliven-/rapsolje
2–3 ss eple/hvitvinseddik
salt og pepper
4 hamburgerbrød
FREMGANGSMÅTE
1
Lag gribichesaus som her.
2
Kutt fisken i små terninger. Torsken skal kjøres til en farse, mens laksebitene blandes inn til slutt, slik at du får grove biter av fisk i farsen. Kjør sammen torsk, egg, krydder, potetmel, salt og eventuelt litt is i en kjøkkenmaskin til massen er seig og klebrig. Det tar cirka 1 minutt, avhengig av mengde og størrelsen på maskinen. Spe så med melken, cirka 1⁄2 dl om gangen. La massen absorbere all væsken før du tilsetter mer. Lag gjerne en prøvebolle. Er bollen for fast, tilsett eventuelt mer væske. Blir det mye væske, må du også huske å justere med krydder og salt. Bland inn laks til slutt, og urter om du ønsker det. Sett den ferdige farsen i kjøleskapet så den får kjølt seg ned før du former den.
3
Mens fiskefarsen godgjør seg i kjøleskapet river eller strimler du grønnsaker til salaten, og blander sammen olje og eddik til dressingen.
4
Bruk hendene og form farsen til burgere. Fiskeburgerne stekes i en middels varm panne i cirka 3 minutter på hver side så de blir gjen- nomstekt og gylne samtidig. Mens de steker, blander du sammen grønnsakene og dressingen til salaten. Burgerbrødene varmes rett før servering. Server burgerne med gribiche og den syrlige råkosten ved siden av.
Kokketips
Når du lager farse, må ikke fisken ha vært frossen, for da mister den mye av bindeevnen, og burgerne faller fra hverandre. Derimot er det lurt om alle ingrediensene til fiskeburgeren – gjerne også redskapene du bruker – er kjøleskapskalde idet du begynner å jobbe med dem. Det kan også være et tips å ha noen isbiter i fiskeblandingen før du kjører den til farse. Ønsker du å grille fiskeburgerne, bør du først steke dem litt på folie på grillen, slik at burgerne setter seg og får form før du steker dem ferdig på grillristen for farge og smak. Krydre lett med salt og pepper om du syns det er nødvendig.
Rester
Dette smaker så godt at du kan spise fiskeburgeren kald dagen etter med gribiche til. Frisk den eventuelt opp med noen nye grønnsaker, eller en god skive brød til.
Variasjon
Er du sulten, er det kjempegodt å servere ovnsbakte potetbåter til burgeren.
Foto: Sigurd Fandango