Hjemmelaget fiskeburger med Gribiche

Å lage burger eller fiskekaker selv er ikke det aller enkleste du kan ta deg til på kjøkkenet, men det er likevel ganske sikkert enklere enn du tror. Og det er veldig godt! Gribiche er alle remuladers mor og må prøves.

Hverdagsmat_08833.jpg

INGREDIENSER

BURGER

400 g laksefilet

400 g fersk torskefilet, eller annen hvit, velsmakende fisk

15 g salt

litt hvit pepper og ev. muskat

1 eggehvite

1–2 dl melk

10–15 g potetmel

gressløk

FENNIKELRÅKOST

1⁄2 fennikel – i tynne strimler/revet

1 gulrot – i tynne strimler/revet

1⁄2 bunt reddiker – i tynne skiver/revet 2 ss kaldpresset oliven-/rapsolje

2–3 ss eple/hvitvinseddik

salt og pepper

4 hamburgerbrød

FREMGANGSMÅTE

1

Lag gribichesaus som her.

2

Kutt fisken i små terninger. Torsken skal kjøres til en farse, mens laksebitene blandes inn til slutt, slik at du får grove biter av fisk i farsen. Kjør sammen torsk, egg, krydder, potetmel, salt og eventuelt litt is i en kjøkkenmaskin til massen er seig og klebrig. Det tar cirka 1 minutt, avhengig av mengde og størrelsen på maskinen. Spe så med melken, cirka 1⁄2 dl om gangen. La massen absorbere all væsken før du tilsetter mer. Lag gjerne en prøvebolle. Er bollen for fast, tilsett eventuelt mer væske. Blir det mye væske, må du også huske å justere med krydder og salt. Bland inn laks til slutt, og urter om du ønsker det. Sett den ferdige farsen i kjøleskapet så den får kjølt seg ned før du former den.

3

Mens fiskefarsen godgjør seg i kjøleskapet river eller strimler du grønnsaker til salaten, og blander sammen olje og eddik til dressingen.

4

Bruk hendene og form farsen til burgere. Fiskeburgerne stekes i en middels varm panne i cirka 3 minutter på hver side så de blir gjen- nomstekt og gylne samtidig. Mens de steker, blander du sammen grønnsakene og dressingen til salaten. Burgerbrødene varmes rett før servering. Server burgerne med gribiche og den syrlige råkosten ved siden av.


Kokketips

Når du lager farse, må ikke fisken ha vært frossen, for da mister den mye av bindeevnen, og burgerne faller fra hverandre. Derimot er det lurt om alle ingrediensene til fiskeburgeren – gjerne også redskapene du bruker – er kjøleskapskalde idet du begynner å jobbe med dem. Det kan også være et tips å ha noen isbiter i fiskeblandingen før du kjører den til farse. Ønsker du å grille fiskeburgerne, bør du først steke dem litt på folie på grillen, slik at burgerne setter seg og får form før du steker dem ferdig på grillristen for farge og smak. Krydre lett med salt og pepper om du syns det er nødvendig.

Rester

Dette smaker så godt at du kan spise fiskeburgeren kald dagen etter med gribiche til. Frisk den eventuelt opp med noen nye grønnsaker, eller en god skive brød til.

Variasjon

Er du sulten, er det kjempegodt å servere ovnsbakte potetbåter til burgeren.


Foto: Sigurd Fandango

Forrige
Forrige

Indisk lam med spinat

Neste
Neste

Lammefrikassé