Stekt lysing med stekte auberginer

Aubergine får en deilig, søtlig og aromatisk smak når den stekes, noe som passer kjempegodt til stekt fisk, for eksempel den litt robuste lysingen. Jeg synes det er digg med salte ansjos til også, men det kan sløyfes.

Familiekokebok2_5665.jpg

INGREDIENSER

1 stor aubergine

salt

1⁄2 dl rapsolje til steking

10 ansjosfileter (spansk/italiensk/portugisisk) 2 ss kapers

1 ss zataar (s. 422) til dryss, eller 1 ss tørket oregano

600 g lysingfilet, gjerne i et stykke

litt havsalt

svart pepper, nykvernet

2 ss smør

1 ss rapsolje

sitron

FREMGANGSMÅTE

1

Forvarm ovnen til 175 °C. Skjær auberginen i skiver, salt dem lett. La skivene ligge på en tallerken i 15 minutter og tørk dem så godt av. Stek auberginen på høy temperatur i varm panne med oljen, så den er brun på alle sider. Når skivene er brunet, legger du dem over i en ildfast form og steker dem i ovn til de er helt møre, omtrent 10 minutter.

2

Krydre fisken med salt og pepper. Varm opp en stekepanne som har plass til hele fisken, eller del fisken i porsjonsstykker. Når panna er varm, har du olje og smør i panna, når det nesten har sluttet å frese, legger du i fisken. Stek fisken gyllen på begge sider, det tar ca. 6–8 minutter avhengig av tykkelsen. Skru ned hvis det blir for varmt, smøret skal ikke brenne seg.

3

Legg fisken på et eget fat, eller anrett den sammen med auberginene. Ha over kapers og ansjos. Klem over litt sitron, krydre gjerne ekstra med salt og pepper før servering, dryss over zataar eller oregano.


Foto: Sigurd Fandango

Forrige
Forrige

Lammefrikassé

Neste
Neste

Langtidsstekt bog (pulled leg)