Tags
- 4-Stjerners middag
- Ansjos
- Appetittvekker
- Asiatisk
- Aubergine
- Biscotti
- Blomkål
- Blåskjell
- Bog
- Burgund
- Bær
- Chablis
- Chorizopølse
- Comfortfood
- Dagenderpå
- Dessert
- Dryrub
- Egg
- Eplekake
- Epler
- Familiekokeboka
- Fisk
- Fiskeburger
- Fiskegryte
- Frikasse
- Frityr
- Gresskar
- Grill
- Gryterett
- Helgemat
- Hjemmelaget
- Holland
- Hverdag
- Hverdagsmat
- Høst
- Indisk
- Ingefær
- Italiensk
- Jordbær
- Kake
- Kalde sauser
- Kalv
- Kapers
- Kikerter
- Kjøtt
- Klippfisk
- Krabbe
- Kylling
- Laks
- Lam
Lammeloaf med grønnsaker
Også lam kan bli pudding – med grønnsaker både oppi og som saus til. Knall hverdagsmiddag!
Helstekt blomkål med godsaker på
Dette er en felles favoritt vi har: En av de enkleste vegetarmiddagene du kan lage – og en av de beste. Varier med krydder oppå og tilbehør til, så får du middag som alle liker.
Sommerruller med pepperkrabbe
Med denne retten får du smak av sommer hele året. Varier fyllet etter ønske, behov, lommebok og sesong. Med kongekrabbe, passer nok denne best rett etter lønn.
Kylling med hvitvin, chorizo, tomat, oliven og kapers
Kombinasjonen av tomat, oliven og kapers går igjen i mange retter og kan passe med så mye. Her løftes de klassiske smakene med sterk chorizopølse og litt spisskummen, som definitivt setter en spiss på det hele.
Pasta med blåskjell og persille
Noen ganger skal det bare være enkelt og raskt, da er blåskjell genialt. Passer du bare på koketiden, er dette kanskje verdens beste fast food.
Breiflabb i spekeskinke, med portugisisk ris
Arroz con tamboril er en portugisisk risrett hvor tynne skiver breiflabb trekkes sammen med risen de siste minuttene. Her har jeg tillat meg å rulle fisken i spekeskinke for mer smak og konsistens.
Grillet laks med hjertesalat i kulturmelkdressing
Det blir ikke mer sommerlig enn dette. Enkelt og mildt i smakene, men delikat og lett som en sommerdag i seg selv.
Salat med krydderstekt laks og egg
En deilig, smakfull og fyldig middagssalat med både salat, kokte og rå grønnsaker som passer like godt på sommeren som et lettere alternativ midtvinters.
Kylling Pil Pil
Kombinasjonen av mildt, men smakfullt kyllingkjøtt og skinn kombinert med den fyrrige piri-piri chilien er nok noe av det beste innen comfort food i min verden.
Vitello Tonnato
Kalv og tunfiskmajones. En norditaliensk klassiker som spiller på vår tradisjonelle «Roastbeef med remulade» men denne må sies å være hakket mer elegant og delikat.
Lysing med peppersaus og ris
Lysing er en fast hvit fisk som trives godt med mye smak rundt seg – litt som seien. Her har den fått selskap av en sterk og god asiatisk saus med masse pepper.
Sprøstekt ørret med ingefærkål og soyasmør
En enkel og usedvanlig velsmakende rett, som kan lages med mange fiskeslag – men gjør seg godt med fiskeslag hvor du kan servere med skinn, som da kan sprøstekes. Soyasmøret er også en ting alle bør kunne. En av de enkleste og mest velsmakende sausene du kan lage, og helt uten kraft er den også. Kan fint lages i forveien (ja flere dager) og varmes forsiktig opp under omrøring.
Mulligatawnysuppe
På tamilsk betyr milagu pepper og thanni vann. Så når de engelske kolonistene hadde juksa seg fram til en fyldig kyllingssuppe som liknet litt på det de lokale inderne spiste, kalte de den Mulligatawny. Oppskriften har ikke så mye med India å gjøre – men god er den likevel!
Laksetartar på potet
Jeg ble i sommer utfordret av Anna å lage mat til et lite knippe Chablis’er hun hadde kjøpt. Litt på sparket og basert på rester lagde jeg denne lille appetittvekkeren.
Asiatisk svineribbe med sesamsjy
Det er tre måneder til jul – da passer det jo godt å fyre opp forventningene med en ribberett som sannsynligvis overgår juleribba i både smak og eleganse.
Doughnuts med rørte bær
Jeg har aldri forstått meg på smultringer, men gode, luftige doughnuts, derimot, har jeg full forståelse for. Forskjellen ligger i røra. Mange vil kanskje tenke at dette er mer en godbit til kaffen på café, men jeg vil påstå at gode, hjemmelagde doughnuts med rørte bær og hjemmelaget is er dessert så god som noen!
Pasta med fløtesaus, squash og røkt kolje
Røkt kolje er faktisk knallgodt også med annet tilbehør enn poteter og eggesmør, med sin deilige smak av salt og røyk som mange barn liker. Få fiskebutikken til å filetere for deg– eller bruk rester fra en tidligere koljemiddag, Annen røkt fisk som torsk og laks fungerer også helt supert i denne retten.
Blomkålsuppe med krutonger og bacon
Blomkål er en sånn grønnsak som liksom er skapt for suppe: den forandres seg til et fløyelsmykt og fyldig vidunder når den kokes og kjøres med stavmikser. Tror du meg ikke? Prøv, da vel!
Grønnsaksgallette
En fantastisk grønnsakspai, eller terte om du vil, som fungerer utmerket som egen vegetarrett – gjerne med en liten frisk salat på siden. Eller som et smakfullt, saftig og ratatouillelignende tilbehør til høstens lam.
Kylling og morkelsaus
God spise til god vin er en av livets store gleder. Kylling med morkelsaus er en av mine definitive favoritter på tallerken, og morsom med tanke på vinvalget. Her er det personlig preferanse, årstid, tid på døgnet eller humør som avgjør. For denne retten fungerer like godt med en saftig, bløt og ungdommelig rød burgunder som en fatgjæret og gjerne litt utviklet, hvit burgunder. På hver sin måte renser og rydder de opp i munnhulen, og med sine store aromatiske forskjeller, finner de begge hver sine ekko til retten, som gjør at både smak og tekstur smelter sammen i nydelig harmoni.
Mest stas er det med en helstekt kylling, men også stekte kyllingbryst, eller enda bedre: benfrie lår, er helt nydelig – om enn noe mindre feststemt, her er en oppskrift på Morkelsaus jeg håper faller i smak!