Doughnuts med rørte bær
Jeg har aldri forstått meg på smultringer, men gode, luftige doughnuts, derimot, har jeg full forståelse for. Forskjellen ligger i røra. Mange vil kanskje tenke at dette er mer en godbit til kaffen på café, men jeg vil påstå at gode, hjemmelagde doughnuts med rørte bær og hjemmelaget is er dessert så god som noen!
INGREDIENSER
DEIG
100 g smør
2 dl melk
½ pakke tørrgjær
4 egg
4 ss sukker
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
600 g hvetemel
ekstra mel og olje til fritering
MELISGLASUR
250 g melis
1 eggehvite
2–4 cl H-melk
RØRTE BÆR
200 g rørte bær
50 g uraffinert sukker
litt revet appelsinskall
litt frø fra en vaniljestang
eller ½ ts vaniljesukker
FREMGANGSMÅTE
1
Smelt smøret, tilsett melk, og varm væsken til 35–37 grader. Løs opp gjæren i den lunkne væsken og visp inn eggene. Bland alt det tørre i en bakebolle, og hell melkeblandingen over. Elt deigen godt i en kjøkkenmaskin.
2
Dryss litt mel over deigen, dekk den til med plastfolie, og sett den til heving et lunt sted i ca. 1 time. Kjevle ut deigen, ca. 1 ½ centimeter tykk, på et godt melet underlag. Trykk ut passe store sirkler og legg på melet bakepapir. La kakene etterheve i 5–10 minutter. Ta dem forsiktig opp og stek dem gylne på begge sider i frityrolje ved ca. 165 grader.
3
Vend de nystekte doughnutene i enten bare fint sukker eller en blanding av sukker og kanel, eller avkjøl dem og dypp dem i tynn melisglasur.
Tips
Bær og is lages dagen før, og selve doughnutene kan friteres en liten time før gjestene kommer, så det ikke blir stress med serveringen. Men de vil alltid være best nystekt! Et lite kompromiss er å legge dem til etterheving i kjøleskap, som gjør at det tar litt lengre tid med hevingen. Da er det enklere å ta dem rett fra kjølelskapet og fritere dem rett før servering.
Variasjon
Bytt gjerne ut rørte bær med varm sjokoladesaus, eller enda bedre – kombiner dem!
Foto matrett: Sigurd Fandango
Foto drikketips: Ingvar Eriksson
Likte du denne retten? Den er fra boken “Vennemiddag” som du kan kjøpe i nettbutikken min her.