Doughnuts med rørte bær

Jeg har aldri forstått meg på smultringer, men gode, luftige doughnuts, derimot, har jeg full forståelse for. Forskjellen ligger i røra. Mange vil kanskje tenke at dette er mer en godbit til kaffen på café, men jeg vil påstå at gode, hjemmelagde doughnuts med rørte bær og hjemmelaget is er dessert så god som noen!

Doughnuts_Ole_Martin_Alfsen.jpeg

INGREDIENSER

DEIG

100 g smør

2 dl melk

½ pakke tørrgjær

4 egg

4 ss sukker

2 ts vaniljesukker

2 ts bakepulver

600 g hvetemel

ekstra mel og olje til fritering

MELISGLASUR

250 g melis

1 eggehvite

2–4 cl H-melk

RØRTE BÆR

200 g rørte bær

50 g uraffinert sukker

litt revet appelsinskall

litt frø fra en vaniljestang

eller ½ ts vaniljesukker


FREMGANGSMÅTE

1

Smelt smøret, tilsett melk, og varm væsken til 35–37 grader. Løs opp gjæren i den lunkne væsken og visp inn eggene. Bland alt det tørre i en bakebolle, og hell melkeblandingen over. Elt deigen godt i en kjøkkenmaskin.

2

Dryss litt mel over deigen, dekk den til med plastfolie, og sett den til heving et lunt sted i ca. 1 time. Kjevle ut deigen, ca. 1 ½ centimeter tykk, på et godt melet underlag. Trykk ut passe store sirkler og legg på melet bakepapir. La kakene etterheve i 5–10 minutter. Ta dem forsiktig opp og stek dem gylne på begge sider i frityrolje ved ca. 165 grader.

3

Vend de nystekte doughnutene i enten bare fint sukker eller en blanding av sukker og kanel, eller avkjøl dem og dypp dem i tynn melisglasur.


Tips

Bær og is lages dagen før, og selve doughnutene kan friteres en liten time før gjestene kommer, så det ikke blir stress med serveringen. Men de vil alltid være best nystekt! Et lite kompromiss er å legge dem til etterheving i kjøleskap, som gjør at det tar litt lengre tid med hevingen. Da er det enklere å ta dem rett fra kjølelskapet og fritere dem rett før servering.

Variasjon

Bytt gjerne ut rørte bær med varm sjokoladesaus, eller enda bedre – kombiner dem!

Drikketips_Mer_Ole Martin Alfsen.jpg

Drikketips

tokaji, beerenauslese eller rett og slett sort te.


Foto matrett: Sigurd Fandango

Foto drikketips: Ingvar Eriksson

Likte du denne retten? Den er fra boken “Vennemiddag” som du kan kjøpe i nettbutikken min her.

Forrige
Forrige

Asiatisk svineribbe med sesamsjy

Neste
Neste

Pasta med fløtesaus, squash og røkt kolje