Kylling Pil Pil

Kombinasjonen av mildt, men smakfullt kyllingkjøtt og skinn kombinert med den fyrrige piri-piri chilien er nok noe av det beste innen comfort food i min verden.

omavin.rose-2781.jpg

INGREDIENSER

PIRI-PIRISAUS 

1 dl olivenolje

4 ss hvitvinseddik

4 ss tørket, knust chili – gjerne piri-piri

1 ss paprikapulver

1 fedd hvitløk, finhakket

1 ts salt

1 ts tørket oregano eller tilsvarende frisk timian

1 stor kylling av god kvalitet (økologisk) ca 1,8-2 kg

4-8 ss piri-piri saus 

1 dl hvitvin eller kyllingkraft (eller en blanding)

1 sitron

et par kvaster rosmarin eller timian

salt og pepper


FREMGANGSMÅTE

1

Ha alt i et syltetøyglass eller lignende og rist sammen. Du kan også kjøre alle ingredienser i blender eller med stavmikser for en finere og hissigere saus. Ideelt skal sausen lages et par uker i forveien, men den kan lages samme dag – og den holder seg lenge i kjøleskap.

2

Legg kyllingen i en frysepose eller lignende og hell pil-pilsausen over. Bland godt, knyt tett sammen og la stå i kjøleskap i minimum 6 timer, gjerne natten over.

3

Sett ovnen på 225 grader. Åpne posen og legg kyllingen i en ildfast form. Få med deg alt av marinade i formen. Krydre med salt og pepper, klem ut saften av en sitron, riv over litt urter og hell vin/kraft/vann i formen. Sett i ovnen, skru ned temperaturen til 150 grader og bak til kyllingen i 1 ½ time avhengig av størrelsen.

4

Blir enda bedre på grill om du har muligheten, grilles da forsiktig uten direkte varme under lokk eller på roterende spyd på middels temperatur i ca 1-1 ½ time. 

Server med ekstra pilpil saus på bordet og salat, ris eller ovnsstekte/friterte poteter.


Variasjon

Du kan også dele opp kyllingen og steke den i bryst/overlår/klubber -pass da på å justere tiden. Fordelen da er at brystene som trenger minst tid kan tas ut litt før resten. 

Får du ikke tak i piri-piri chili, kan du fint bruke annen type tørket chili. Har du løpstikkefrø kan en halv teskje med disse med fordel erstatte oreganoen.

Drikketips

Til denne spicy retten er det godt med friskhet og fruktighet i vinen. Du ønsker lavere alkohol og ingen fatpreg på vinen og vi bør holde oss i det hvite eller i rosé landskapet. Ungdommelig, fruktig og frisk Alvarinho eller Rias Baxas, eller lignende kan være midt i blink. «Må» du ha rødt bør du velge unge ukompliserte, saftige, fruktige, friske og bløte med lav alkohol og tannin. For eksempel av druene barbera, gamay, tempranillo/Tinta Roriz eller lignende.


Foto matrett: Stian Broch

Forrige
Forrige

Salat med krydderstekt laks og egg

Neste
Neste

Vitello Tonnato