Lysing med peppersaus og ris

Lysing er en fast hvit fisk som trives godt med mye smak rundt seg – litt som seien. Her har den fått selskap av en sterk og god asiatisk saus med masse pepper.

Hverdagsmat_08929.jpg

INGREDIENSER

2 ss nøytral olje

650 g lysingfilet

salt og pepper

250 g jasminris

3 ½ dl vann

salt

PEPPERSAUS

3 fedd hvitløk

1 løk – i smale båter

1 brokkoli – i små buketter

1 rød paprika – i terninger

1 ss grovkvernet sort pepper

½ dl vann eller mild kyllingkraft

2 ½ dl asiatisk oyster sauce

1 lime – saften av denne

1–2 ss asiatisk fish sauce (om du har, kan sløyfes)

ev. fersk koriander


FREMGANGSMÅTE

1

Sett over risen med en gang. Del fisken i biter på 3 ganger 3 centimeter. Kutt løk, hvitløk og paprika.

2

Ha olje i en stor og vid stekepanne og la den bli skikkelig varm. Krydre i mellomtiden lysingen med salt og pepper. Brun fiskebitene veldig raskt på høy temperatur, i to omganger. Legg så fisken på en tallerken. Skru ned temperaturen litt på platen.

3

Varm opp stekepanna igjen, fremdeles med oljen i. Tilsett eventuelt litt mer olje. Ha i løk og la den steke til den er gyllenbrun, tilsett brokkoli og paprika og la frese med et par minutter før du har i hvit-løk og pepper. La frese et minutt til mens du vender om. Tilsett så kyllingkraft eller buljong og la det koke et par minutter, vend om av og til. Ha i oyster sauce, kok opp og legg i fiskebitene og la koke videre i to minutter, snu fiskestykkene og la dem trekke ett minutt.

4

Tilsett limesaft og fish sauce i gryta. Smak til og dryss over koriander ved servering. Server med ris.


Kokketips

Kjøp lysing hvis du finner det i fiskedisken! Ute i verden er den regnet som en stor delikatesse – derfor gikk lenge all lysing som ble fanget i Norge, til eksport. Men nå er den lettere å få fatt i også her, og den er en virkelig lekker og svært anvendelig hvit fisk.

Variasjon

Brokkoli kan byttes ut med bønner eller andre grønnsaker. Ris kan byttes ut med nudler.


Foto matrett: Sigurd Fandango

Likte du denne retten? Den er fra boken “Hverdagsmat” som du kan kjøpe i nettbutikken min her.

Forrige
Forrige

Vitello Tonnato

Neste
Neste

Sprøstekt ørret med ingefærkål og soyasmør