Pasta med blåskjell og persille
Noen ganger skal det bare være enkelt og raskt, da er blåskjell genialt. Passer du bare på koketiden, er dette kanskje verdens beste fast food.
INGREDIENSER
1 kg ferske blåskjell, renset
4 ss olivenolje
2 fedd hvitløk, skrelt og knust
1 ss hel sort pepper
2 ss finhakket basilikum
1 laurbærblad
1 1⁄2 dl hvitvin
1 fedd hvitløk, finhakket
4 ss finhakket persille
400 g linguini (flatklemt spagetti) eller vanlig spagetti
FREMGANGSMÅTE
1
Sett over en stor kjele med vann til pastaen.
2
Blåskjellene haes i rennede kaldt vann og renses frie for rur/skjegg med en liten kniv. Kast knuste/ødelagte skjell og skjell som ikke vil lukke seg.
3
Varm opp halvparten oljen i en kjele, ha i pepperkorn, hvitløk, laurbær, basilikum og vin. Kok inn til vinen er nesten kokt helt inn. Tilsett skjell og dekk til med lokk og kok 3–5 minutter, rist godt på kjelen inn i mellom slik at skjellene kokes jevnt og alle åpner seg.
4
Sil av kraften fra blåskjellene i en bolle og ta vare på den. Varm opp resten av oljen og tilsett den finhakkede hvitløken som du freser gyllen. Tilsett skjell, persille og den silte kraften. Sil pastaen, vend den raskt med skjellene og server.
Serveringstips
Serveres med godt, lyst brød og gjerne en salat. Retten kan også kremes om du ønsker, tilsett da litt fløte mot slutten.
Variasjon
Varier gjerne med litt hakket chili, litt revet sitronskall eller hakkede tomater. Andre skjell og skalldyr passer også fint inn.
Foto matrett: Stian Broch