Blomkålsuppe med krutonger og bacon

Blomkål er en sånn grønnsak som liksom er skapt for suppe: den forandres seg til et fløyelsmykt og fyldig vidunder når den kokes og kjøres med stavmikser. Tror du meg ikke? Prøv, da vel!

Ole_Martin_Alfsen_hverdagsmat.jpg

INGREDIENSER

150 g bacon – skåret i strimler

1 kg blomkål (2 hoder)

1 liten løk - hakket

2 fedd hvitløk - hakket

2 ss olje

½ l H-melk

7 dl kylling- eller grønnsaksbuljong

1 dl crème fraîche

2 ss smør

salt og pepper

4–6 skiver brød, gjerne grovt

4–6 ss extra virgin oliven-/rapsolje


FREMGANGSMÅTE

1

Rens blomkålen fri for blader og fjern det groveste på stilken. Del opp i små buketter og biter og legg til side en god neve med de minste bukettene til garnering i suppa ved servering.

2

Fres løk og hvitløk blank i oljen på middels temperatur. Tilsett blom-kålen (bortsett fra de små bukettene til servering) og kok med melk og buljong til den er helt mør, det tar omtrent 15 minutter.

3

Mens blomkålen koker, strimler du bacon og steker på middels varme uten annet fett i stekepanna, til baconet er gyllent og sprøtt. Brødskivene ristes forsiktig i 2–3 omganger, la dem kjøles ned litt mellom hver runde, så de blir gylne og nesten helt sprø. Del opp i grove biter, vend med litt olje og eventuelt litt flaksalt.

4

Når blomkålen er mør, tar du ut halvparten av kraften i en bolle eller lignende. Blomkålen og den resterende buljongen i gryta kjøres sammen med en stavmikser. Når den er jevn i konsistensen, sper du med crème fraîche og deretter den resterende kraften til ønsket konsistens. Ha de små bukettene i kjelen, kok opp og la trekke i 5 minutter mens du rører innimellom. Pisk inn smør og smak til.

5

Bacon og brødkrutonger settes på bordet og drysses over suppetallerkenene ved servering.


Kokketips

Server gjerne med litt av bacon-fettet, jeg syns det er godt med en liten stripe av dette stekefettet over suppa. Da kan du også løfte smaken ved å la to knuste hvitløksfedd få steke med baconet den siste tiden. Hvis du vil gjøre arbeidet enda enklere, kan bacon eller krutonger eller begge deler ristes i ovnen.

Variasjon

Hvis du ønsker enda mer mat i denne retten, kan du trekke et stykke røkt torsk ved siden av og å ha i suppa ved servering. Da kan du i så fall droppe baconet. Litt hakket persille eller gressløk både ser og smaker godt også.


Foto matrett: Sigurd Sigurd Fandango

Likte du denne retten? Den er fra boken “Hverdagsmat” som du kan kjøpe i nettbutikken min her.

Forrige
Forrige

Pasta med fløtesaus, squash og røkt kolje

Neste
Neste

Grønnsaksgallette