Pasta med fløtesaus, squash og røkt kolje
Røkt kolje er faktisk knallgodt også med annet tilbehør enn poteter og eggesmør, med sin deilige smak av salt og røyk som mange barn liker. Få fiskebutikken til å filetere for deg– eller bruk rester fra en tidligere koljemiddag, Annen røkt fisk som torsk og laks fungerer også helt supert i denne retten.
INGREDIENSER
300 g pasta (spagetti eller linguine)
300 g beinfri, renset røkt kolje eller torsk
1 ss finhakket løk1 hvitløkfedd
1 ss smør
1 ½ dl fløte
1 ½ dl helmelk
1 dl frosne erter
½ squash, i strimler (ca. 200 g)
sitronsaft
nykvernet sort pepper
litt revet muskatnøtt (kan sløyfes)
persille (kan sløyfes)
FREMGANGSMÅTE
1
Sett over pastavann. 1 liter per 100 g pasta og 12g salt per liter er normen, men med barn i hus og den litt salte fisken, reduserer jeg saltmengden til et minimum. Ha pastaen i vannet når det koker og kok etter anvisning på pakka.
2
Fres løk og hvitløk mykt i smør i en vid og lav kjele eller en stekepanne. Hell over melk og fløte, varm opp mot kokepunktet og legg i fisken. Legg lokk på, skru ned varmen og la fisken trekke uten å koke i 2–5 minutter. Sjekk at den er ferdig og flaker seg. Løft ut fisken med en hullsleiv og legg den på en tallerken inntil videre.
3
Ha frosne erter i fløtemelken og kok i 2 minutter før du tilsetter squash og lar det trekke videre i 1 minutt. Flak fisken og ha den i sausen. Få med eventuell væske fra fisken som ligger igjen på tallerkenen. Smak til med sitronsaft, sort pepper og eventuelt persille og muskat. Jeg liker også å dryppe over et par ss extra virgin olivenolje.
4
Ta av en halv kopp av kokevannet fra pastaen og sett til side. Sil av vannet og bland pasta med sausen. Om sausen blir litt tykk, kan du justere med litt kokevann.
Kokketips
Kjøp røkt kolje eller torsk hos fiskehandleren – men be om å få fisken filetert. Skinnet fjerner du (eller fiskehandleren) lett for hånd. Det er bare å dra kjøttet av skinnet. Det er mindre jobb med torsken, for den kommer i ferdige fileter, mens kolja er hel.
Variasjon
Du kan bytte ut melk og fløte med 3 dl tynn hvit saus.
Foto matrett: Sigurd Fandango
Likte du denne retten? Den er fra boken “Familiemiddag” som du kan kjøpe på nettsiden min her.