Sheperd´s pie

En ekte shepherd´s pie lages alltid med kvernet lammekjøtt, da får den også mest karakter. Men i mangel på lam kan du også bruke kvernet storfekjøtt, men da heter retten Cottage Pie.

INGREDIENSER

600 g grovt kvernet eller fint hakket lammekjøtt 

2 ss olje eller smør til steking

3 sjalottløk, grovhakket

2 gulrøtter – skåret i terninger

3 selleristangstilker – skåret i terninger

3 dl buljong

1 – 2 ss tomatpuré

1 laurbærblad

1⁄2 ts revet muskatnøtt

litt worcestershiresaus 

litt rosmarin eller timian om du har salt og pepper

1 kg melne poteter – skrelte 

1 dl melk (eller litt mer)

50 g smør

1 eggeplomme

150 g cheddar – revet salt og pepper


FREMGANGSMÅTE

1

Sett over ovnen på 200 grader. Skrell potetene og sett over med en gang. Potene må ikke kokes med salt. Det binder stivelsen og gjør potetmosen seig.

2

Varm opp en gryte med olje. Tilsett lammet, la det brunes skikkelig før du tilsetter løk, selleri og gulrot, som får frese med til løken er blank. Tilsett tomatpuré og la den frese med et minutt, uten at den brenner seg. Tilsett laurbærblad, muskatnøtt og buljong. Kok opp og skru ned varmen, la gryta småkoke videre til det tykner. Hvis du ønsker kan du nå tilsette litt urter, worcestershiresaus og eventuelt en vinskvett. Kok til gryta får en fin tykk konsistens, den skal ikke være utflytende, men heller ikke helt tørr.

3

Når potetene er ferdig kokt siler du av vannet lar potetene dampe seg litt tørre. Mos potetene med en potetpresse eller en stamper, tilsett smør, melk, pepper og salt. Pisk så inn eggeplommene, bland inn den revne osten.

4

Fordel kjøttfyllet i en ildfast form. Ha så potetmosen på toppen og fordel jevnt utover med slikkepott eller lignende. Sett gratengen i ovnen og stek i cirka 20 minutter til den er gyllen på toppen og det bobler lett langs kanten. Sett gjerne på grillelement eller overvarme i ovnen om formen fremdeles er blek etter 15 minutter


Forrige
Forrige

Enkel nøttebunn med sjokolade

Neste
Neste

Myntegelé