Helstekt ytrefilet
Stekt kjøtt smaker nydelig og er noe de fleste instinktivt liker. I helstekte stykker blir det mindre stekeskorpe, og dermed mindre smak - men ved hjelp av et par ekstra ingredienser kan til tilføre en helt ny dimensjon til festmaten.
INGREDIENSER
1 kg ytrefilet (eller entrecôte eller liknende)
litt olje eller klaret smør
salt og pepper
noen fedd hvitløk
saften av en sitron
et par kvaster rosmarin
smør
FREMGANGSMÅTER
1
Sett ovnen på 150 grader,
2
Bind opp kjøttet og gni det inn med salt og pepper. Stek fileten på høy temperatur i en forvarmet panne, slik at den blir jevnt brunet på alle kanter. Mot slutten av steketiden skrur du ned varmen litt og tilsetter smør, hvitløk, et par kvaster rosmarin og litt sitron. La det blandes godt med kjøttet. Legg kjøttet i en ildfast form, hell over alt av stekesjyen.Ta ut kjøttet litt før det har nådd den kjernetemperaturen du foretrekker.
3
Når kjøttet er ferdig stekt, kan du gni det inn med mer salt, pepper, hvitløk, sitron og rosmarin og la det hvile minimum 20–30 minutter på et lunt sted. Hvis kjøttet hviler så lenge at det mister mye varme, kan det skjer- pes i en veldig varm ovn fem minutter før servering.
4
Fjern hyssingen og skjær opp fileten i pene skiver. Litt flaksalt og en skvis sitron på kjøttet når det er lagt på fatet, vil løfte smaken ytterligere.