Smuldrepai
Enkleste vei til smuldrepai er kun å bruke mel, smør og sukker. Men med litt mer effort og litt flere ingredienser, får du flerfoldig tilbake.
INGREDIENSER
180 g hvetemel
130 g havregryn
160 g brunt sukker
5 g salt
6 g bakepulver
5 g natron
160 g romtemperert smør
600 g bær/frukt - renset
sukker etter behov
FREMGANGSMÅTE
1
Ha alt det tørre i en bolle og bland sammen. Ha så i smør i terninger og jobb sammen deigen for hånd til den smuldrer i hendene. Jobb raskt, uten pause, så slipper du en seig deig, som kan bli resultatet om smøret blir for varmt.
2
Frukten du skal bruke skal vaskes/renses og vendes i sukker. Her er det litt avhengig av hva slags; rabarbra trenger mye mer enn bjørnebær for eksempel.
3
600 g epler smaksettes med 50 g sukker - og gjerne kanel/vanilje. 600 g rabarbra derimot trenger det dobbelte, igjen er det godt å smaksette med både kanel og vanilje.
4
Ha frukten i en ildfast form så du har et tett lag på etpar cm. Toppes med smuldredeigen og bakes i ovn. 190 grader i ca 30-40 minutter. Den skal være gylden på toppen og i fyllet skal være mørt og varmt.
Kjøles litt ned og spises med iskrem, pisket krem/rømme/creme fraiche etc.
Variasjon
Tilsett gjerne hakkede nøtter til smuldredeigen også. Personlig liker jeg spesielt godt mandler til epler, valnøtter og hasselnøtt til rabarbra. Litt revet skall av sitrusfrukter gir også et smaksmessig friskt løft.