Vaniljesaus

Vaniljesaus kan jo brukes til nesten alt av desserter og en hjemmelaget vaniljesaus kan ikke sammenlignes med de du får kjøpt ferdig. Enkelt er det også og kan lages ferdig flere dager i forveien.

INGREDIENSER

5 dl melk

5 dl fløte

160 g sukker

1 vaniljestang

10 eggeplommer


FREMGANGSMÅTE

1

Del vaniljestang i to på langs og skrap ut frøene. Ha både frø og stang i en kjele med malk, fløte og sukker. Kok langsomt opp, rør av og til. Ta av varmen idet den nesten koker - følg med, det går plutselig veldig fort. La kjelen stå å trekke ved siden av komfyren i 10 minutter for å trekke ut maksimalt av vaniljesmaken. 

2

Rør sammen eggeplommer i en bolle og sett denne på et fuktig klede, da står den stødig når du skal piske inn melkeblandingen. Varm opp fløte-melk blandingen til kokepunktet igjen og helle rolig over den varme væsken over i plommene mens du visper grundig, så det ikke danner seg eggetråder. 

3

Varm forsiktig opp igjen under omrøring til det tykner, rør gjerne med en slikkepott så det ikke setter seg fast i bunnen. Må ikke overstige 80 grader, da sprekker den. 

Sil sausen over i en ren bolle og kjøl ned. Oppbevares tildekket i kjøleskap i opp mot en uke.


Kokketips

Vaniljesaus har lett for å “snerke” seg når den kjøler ned. Det kan du unngå ved å legge enten litt plastfilm direkte på sausen i bollen mens den kjøler ned, eller lage en tilsvarende dekke med bakepapir, som klippes til så den dekker hele overflaten på sausen.

Ta ut og tørk av vaniljestangen, legg den kjølig og bruk den til andre desserter ila etpar uker. Det er masse smak igjen. Eventuelt kan du tørke den helt inn, knuse den opp med sukker eller melis til hjemmelaget vaniljesukker.


Forrige
Forrige

Myntegelé

Neste
Neste

Smuldrepai