Dampe blåskjell

Blåskjell er havets fast food, og med få ingredienser og kun 5 minutter ved komfyren, er maten faktisk klar. Ren magi!

INGREDIENSER

1 kg ferske blåskjell

2 ss rapsolje

1 liten løk (eller 2 sjalottløk) – finhakket

2-4 fedd hvitløk – knust og grovhakket

4 ss finhakket timian

3 dl hvitvin

3 dl fløte

Persille

Kvernet sort pepper

Sitronsaft


FREMGANGSMÅTE

1

Blåskjellene renses godt og sjekkes.

2

Oljen varmes opp i en vid kjele, fres løk og hvitløk sammen med timian til det er blankt. Ha i blåskjell og hvitvin. Legg lokk på og kok på høy varme til skjellene er faste og ferdig dampet og har åpnet seg. Pass på bevegelse underveis så alt blir jevnt kokt. Ca 3-5 minutter er normalt, litt avhengig av størrelse. 

3

Løft ut skjellene, tilsett fløte og reduseres til ønsket smak, men ikke så mye at det blir en tykk saus som overdøver smaken av skjellene. Smak til med sitronsaft. 

4

Når sausen er tilsmakt, tilsettes skjellene tilbake i gryta igjen, ha i persille, pepper – vend rundt og server med godt brød.


Hvordan sjekke blåskjell

Jeg liker blåskjellene store og vit at blåskjell er best i høst/vintermånedene, når vannet er kaldt. Sjekk pakkedato på nettet, det står som regel på baksiden av bandolæret som er festet på. Blåskjell skal lukte delikat sjø, ikke mudrete lavvann. 

Ha skjellene i en stor bolle med kaldt vann. Fjern knuste/ødelagte skjell og evt skjell som ikke lukker seg når du klemmer på dem. Skrap av rur og riv av skjegget som ofte stikker ut på siden. Skal du ikke bruke skjellene med en gang; legg i en bolle eller bakk, dekk med våt avis/fuktig klede og legg press på slik at de ikke klarer å åpne seg. Kan fint klare seg et døgn i kjøleskap etter dette.

Mengdeberegning; 

Beregn 300 g pr pers til forrett og 500 g til hovedrett.


Forrige
Forrige

Eggelikør

Neste
Neste

Urte- og parmesanlokk til fisk