Vermutsaus
Noilly Prat er en fransk vermut som er virkelig bra til matlaging. Denne sausen er veldig god til fisk, men den kan også fint brukes til kylling eller lyst kjøtt om det brukes kyllingkraft eller kalvekraft.
INGREDIENSER
2 sjalottløk
1 ss smør eller olivenolje
1 dl Noilly Prat eller annen tørr hvit vermut
3 dl blåskjell- eller fiskekraft
2 dl fløte
smør til montering
salt og pepper
FREMGANGSMÅTE
1
Rens og finhakk sjalottløken, og surr den blank i olivenolje.
2
Tilsett Noilly Prat og kraft, og kok dette inn til det halve. Tilsett fløte, kok opp, og la koke i 5–10 minutter. Jevne eventuelt med maisenna for en litt tykkere konsistens.
3
Ved servering monteres sausen med smør og smakes til med salt og pepper.
Kokketips
Varier denne sausen med det du måtte ønske av urter. Den kan oppbevares i 3–5 dager i kjøleskap eller fryses.