Lettvint Hollandaisesaus
Med noen enkle grep og smidige snarveier er plutselig en hollandaise nesten like enkel som pose og samtidig nesten like god som den litt mer tidkrevende originalen.
INGREDIENSER
2 ss hvitvinseddik
1 ss dijonsennep
2 eggeplommer
250 g Usaltet smør
Saft av en ½ - 1 sitron.
Salt og pepper
1 liten mugge med kaldt vann
FREMGANGSMÅTE
1
Smelt usaltet smør i en kjele på lav temperatur. Det skal ikke koke eller ta farge.
2
Ha sennep, eddik og eggeplommer i en bolle, pisk det sammen så det skummer.
3
Plasser så bollen i kjelen med det varme vannet og fortsett piskingen, spe med smøret i en tynn stråle. Skulle det bli for mye smør i bollen, pisk det inn før du fortsetter. Blir sausen veldig tykk underveis (som majones) kan den fort sprekke, spe da med litt kaldt vann slik at den får konsistens som tykk saus igjen. Fortsett å spe smøret og pisk alt inn.
Smak til med salt, pepper , dijon og sitronsaft.
Holds lun på et lunt sted frem til servering. Vend evt inn urter rett før servering
Kokketips til før du begynner
Du trenger en kjele og en bolle som kan senkes i kjelen slik at den når ca halvveis ned i kjelen. Fyll vann i kjelen slik at bollen akkurat treffer vannet.
Sett vannet til koking – uten bollen i – når vannet koker, skru ned for varmen så det ligger rett under kokepunktet.
Serveringstips
Server til fisk- og skalldyrretter, kylling, asparges og andre grønnsaksretter.